De echte groene revolutie

Wie mijn werk in Anzegem en Brussel kent, weet dat ik geen revolutionair ben. Vaak worden symbolen ingevoerd om te doen alsof je zaken echt ten gronde aanpakt. Mijn politieke stijl en overtuiging is er één die resoluut gaat voor echte, onderbouwd oplossingen voor de problemen die er in onze wereld en samenleving zijn. Liever met stevige fundamenten in de goeie richting, dan revoluties zonder draagvlak of toekomst. Politiek in de realiteit dus, weg van radicaliteit of richtingsloos beleid. Beide werken niet.

Toch maak ik werk van de echte groene revolutie, die van de groene politiek. In Anzegem en in België moeten we gaan voor een politiek systeem dat niet staat voor de happy few, maar voor iedereen. En dat doe je in concrete zaken:

  • Nee, sorry voor iedereen die het anders zou hopen, namen doen er bij mij niet toe bij bouwaanvragen en subsidiedossiers. Iedereen heeft dezelfde rechten.
  • Nee, tot spijt van wie het anders probeert, de regels zijn er voor iedereen. Je hoeft niet langs te komen voor een etentje, met een attentie of om wat stroop rond de mouw te smeren. Inhoudelijke uitleg is altijd welkom, maar dat is ook waarop mijn beslissing of standpunt gebaseerd zal zijn, op inhoud.
  • Van grote ontwikkelaar tot kleine garnaal, jij hebt de mogelijkheid om aandacht te vragen voor je bezorgdheden en die zullen ernstig genomen worden.
  • Gedaan met politiek die alles in de luwte probeert te regelen. We moeten meer dan ooit de deuren opengooien. Burgerbegrotingen, burgervergaderingen, adviesraden, omarm ze als politicus, en gebruik ze om beslissingen sterker te maken. Niet om niet te beslissen.

En nee, dat is niet steeds makkelijk. Het is vervelend voor politieke partners uit allerlei partijen die sinds jaar en dag anders te werk gaan. Het is schrikken van het consequent zijn in dossiers, of ze nu vanuit deze of andere hoek komen. Het is schrikken voor betrokkenen omdat ze dachten dat het anders werkte. Het is stevig in de schoenen staan om je niet te laten intimideren door de politiek van snel gewin.

Maar dat, die politiek, is de echte groene revolutie. Het is de enige manier om als politicus ernstig met jezelf om te gaan. Het is de enige manier om een einde te maken aan de democratische dégout die vele lagen in de bevolking frustreert. Het is de verdomde plicht van ieder van ons om zo met onze samenleving om te gaan. Het is mijn verdomde plicht om zo met mijn stiel om te gaan.

Tags: